Ulvetimerytmik

Leg så kinderne blusser
Der bliver grinet, hoppet, danset og sunget for lungers fulde kraft, når RytmikGrete holder Ulvetimerytmik på Vesterbro for de 2-6 årige børn og deres voksne.

En sambarytme spreder sig ud i det tomme rum, der er lyst op af forårssolen, som skinner fra himlen over Enghaveparken. På 3. sal i Børnekulturstedet på Vesterbro er RytmikGrete ved at gøre klar til en times rytmik, sang, dans og fjol med børn mellem 2 og 6 år og deres forældre.

Lyden af en dør, der åbnes og lukkes, efterfulgt af små hurtige trin. Rundt om hjørnet farer Berta på 3 år og stopper op med et smil, da hun får øje på Grete. Hun har troligt gået til rytmik hos RytmikGrete med sin mor det sidste år – hun kender rutinen. Og hun har glædet sig, siger hendes mor, hvilket hendes forventningsfulde grin og store øjne også vinder om.

Lidt efter lidt kommer flere børn ind ad døren med deres forældre på slæb, som alle skal til Ulvetimerytmik hos RytmikGrete. Det er en drop-in rytmiktime uden tilmelding, men alligevel er rytmiktimen et fast indslag hver onsdag eftermiddag for mange af børnene.

Grete instruerer de voksne til at sætte sig i en cirkel og bare lade børnene komme med undervejs. ”Det er jer, der skal lege, så skal børnene nok komme med i det tempo, der passer dem. Børnene kigger på jer og spejler det i gør,” forklarer hun.

”Anna, Anna, A-a-a-a-a, A-a-a, A-a-a, Aaaaaanna,” synger Grete som indledning på en navnesang, mens hun vifter hænderne i takt foran sig. Forældrene stemmer i, og der går ikke mange sekunder, før de store børn er med på melodien. De mindre børns opmærksomhed rettes straks mod Grete, og deres hænder vifter med, mens de opmærksomt holder øje med hver en bevægelse. Alle børn og voksnes navne i rundkredsen bliver sunget med forskellige bevægelser til. En pige på fire foreslår selv, at de skal dreje rundt på numsen, mens hendes navn bliver sunget – og alle følger trop. Der grines, hoppes, drejes og springes i flok.

Humor i børnehøjde
I sin taske finder Grete en lille abebamse og en tandbørste. ”Aben har været til tandlæge, og den fik at vide, at den ikke børstede sine tænder godt nok! Vil I Ikke hjælpe mig med at få den til at børste sine tænder?” spørger Grete opfordrende. ”Jooo!” svarer børnene i kor. Gretes smilende ansigt ser anerkendende rundt. Hun bliver nærstuderet af børnene, hvis blikke sjældent viger fra hendes ansigt, når hun synger og fortæller. Børnene suger til sig.

Grete, børn og voksne synger tandbørstesangen fra cd’en ”Jeg elsker at lege og synge og danse”. Midt i sangen opdager et barn pludseligt, at aben er ved at børste sin ryg og ikke sine tænder. ”Hov!” udbryder et af de større børn. ”Hov,” siger Grete: ”Aben har da ikke tænder på ryggen, har den?” Børnene bryder ud i latter og kigger forundret på deres forældre, som griner tilbage. Grete rammer børnene lige der, hvor de er. Børnehumoren er ikke til at tage fejl af. De mindste har måske ikke helt fanget, hvad der skete med aben og tandbørsten, men den gode stemning smitter af på selv det mindste barn i salen.

Grete sætter rammerne for legen, så ingen er usikre på, hvad der skal ske. Hun skaber et udfoldelsesrum for hvert enkelt barn, der både får kravlet, løbet, trillet, hoppet, danset og slappet helt af i løbet af timen. Energien bevæger sig fra det stille og koncentrerede til det vilde og voldsomme. Fra danselege, hvor børnene løber i cirkler rundt i rummet, mens Grete slår rytmen an på tromme, til lege med små fortællinger, der samler børn og voksne siddende tæt sammen.

Ikke kun for de modige
Børnene får lov at være med på det niveau, de har lyst og mod til. En pige holder sig tæt ved sin mor under hele timen. Da Grete slipper en masse små bolde ud i lokalet, spredes børnene ud over hele salen for at fange dem. Pigen bliver grebet af stemningen og løber med rundt, samler en bold op og løber tilbage til sin mor med den. ”Nej, hvor er den flot!” siger moreren. Pigen kaster bolden og løber ud for at fange en ny.

I løbet af timen blusser kinderne op på store og små, og alle når at få sved på panden. Før man opdager det, er der gået en time, men da Grete finder en stor blå vifte frem fra tasken og siger: ”Nu er det tid til at slappe af!” er der ingen protester. En mor lægger sig afslappet på ryggen med sin datter hvilende på maven. Begges øjne ser roligt ud i luften, mens pulsen falder igen.

”Vi ligger, vi drømmer, vi slapper af. Vi sover ikke rigtig, for det er dag. Vi hviler os bare, de voksne vi narrer. Vi vågner om lidt og strækker os snart, så alle kan mærke vi har det rart,” lyder det fra højtalerne med rolige toner. En lille dreng kan ikke stå stille. Musikken sidder stadig i hans ben, mens han nysgerrigt trisser efter Grete og holder øje med at alle bliver viftet og slapper helt af.

Foto: Anna Bølling-Ladegaard
Foto: Anna Bølling-Ladegaard
Foto: Anna Bølling-Ladegaard
Foto: Anna Bølling-Ladegaard